boek Het Waarom Meisje


unnamed

Een paar jaar geleden begon dit verhaal als een roman.

Ik was gescout door een uitgever. Met de vraag of ik het aan zou durven. Een boek schrijven. Meteen wild enthousiast natuurlijk! Ik hoor bij die 1 miljoen Nederlanders die ervan dromen om een boek te schrijven.

Eenmaal begonnen met mijn roman merkte ik: het loopt niet. Ik wil van alles vertellen maar weet niet precies wat ik nu eigenlijk echt wil zeggen. Mijn redacteur legde de vinger op de zere plek. ‘Volgens mij zit er een verhaal onder het verhaal dat je opschrijft. Ga graven en zoek uit welk verhaal er echt verteld wil worden.’

Bam. Maskers af en bloedeerlijk worden. In een keer kwamen de woorden vanzelf. Het werd geen roman, maar mijn eigen verhaal. Op een manier zoals ik het nog nooit verteld had.

Het Waarom Meisje is een boek over de impact van seksueel geweld. Niet alleen voor het slachtoffer maar de impact op een heel gezin. Dit boek is het verhaal van een gezin dat heel eerlijk wordt over de ervaring die hun kijk op de wereld veranderde. Want de dader was iemand die wij allemaal kenden. iemand die we vertrouwden en iemand waarvan we hielden.

In mijn boek ga ik in gesprek met mijn vader, de held van mijn leven. Want tegenover hem kan ik me niet beter of slechter voordoen dan ik ben. Tegenover hem kan ik alleen maar heel eerlijk zijn.

Ik heb altijd gedacht dat ik dit pas kon doen als jij dood was. Dat ik je dit verhaal zou vertellen wanneer het te laat was. Ik zou aan je kist of bij je grafsteen zitten en bijna schematisch mijn verhaal doen. Over wat er allemaal gebeurd is, sinds die ene dag dat de wereld zoals we die kenden uiteenviel. Jou het verhaal vertellen zonder dat jij iets terug kon zeggen, leek me het makkelijkste. Veilig zelfs misschien. Maar het is zoals jij altijd zegt: alles heeft zijn tijd en zijn plaats. Ik denk dat de tijd voor mijn ‘alles’ nú is.

Ik ben trots en bang en nieuwsgierig en gespannen tegelijk. Want wat gebeurt er wanneer je zo eerlijk wordt over alles waar je het liefst nooit over zou praten?

10704126_757029434357110_5468928765883176945_n

Want een ongemakkelijk onderwerp is het. Ik merk het aan de reacties wanneer ik vertel dat ik ongecensureerd mijn verhaal opschreef.

Seksueel geweld is een taboe onderwerp. Van mensen in mijn omgeving tot belangrijke journalisten met eigen talkshows, niet iedereen durft het onderwerp bespreekbaar te maken. Begrijpelijk. Mij heeft het bijna 10 jaar gekost om eerlijk te worden.

Pas toen ik eerlijk werd, kon ik gaan verwerken wat me overkomen is. Sterker nog, eerlijk worden heeft me waarschijnlijk het leven gered. Want leven met een donker geheim waar je je voor schaamt, is geen leven.

1 op de 3 vrouwen maakt het mee in Nederland. Seksueel geweld. En het duurt gemiddeld 5 jaar en 30(!!) incidenten voordat slachtoffers hulp durven te zoeken. Een statistiek die te erg voor woorden is.

Om die reden schreef ik het boek. Want ik weet wat een opluchting er schuilt in het vertellen van je waarheid. De steun die je kan ontvangen. De hulp die je kan gaan zoeken. En uiteindelijk de liefde en troost die er op je af zal komen, als je je niet langer verschuilt.

Want dat heeft me het meest overweldigd. Dat er zoveel mooie mensen op mijn pad kwamen die me hebben geholpen

omslag boek foto.jpg kopie

Om te vieren dat mijn boek uitkomt, heb ik als bedankje een nieuwe webserie voor je gemaakt. Met bekende en minder bekende vrouwen en mannen ga ik in gesprek over een geheim dat ze jaren bij zich droegen. Sommige geheimen zijn grappig en ludiek. Andere geheimen zijn serieus en wat zwaarder.

Maakt niet uit. Een geheim is een geheim. We durven niet eerlijk te worden omdat we bang zijn om veroordeeld te worden. We schamen ons en zeggen niets.

Het Waarom Meisje – Kirsten’s Geheim

Mijn wens is dat ik je met mijn openhartige verhaal in het boek en met de nieuwe webserie inspireer om eerlijker te worden. Eerst tegen jezelf en daarna misschien wel tegen je omgeving. Want het inslikken van je geheim is pijnlijk. En je verdient het om zo gelukkig te zijn als menselijk mogelijk is!

xZarayda

Meer weten over Het Waarom Meisje of het boek bestellen? Klik dan hier

Het Waarom Meisje is ook verkrijgbaar als e-boek. Klik hier als je de digitale versie wil bestellen

En als je contact met me op wil nemen, naar aanleiding van het boek, kan dat natuurlijk. Vertel je verhaal hieronder!

Dankjewel voor je mail! We hebben je mail ontvangen.
Excuses, er ging iets fout. Probeer later nog eens.